26 august 2009

IQ test prügikasti?

Lugesin just Delfi Fortest uudist
IQ-test saadetakse ajaloo prügikasti?

Ja ei saa nüüd aru asja sügavamast mõttest. Ajaloolisele IQ-testile heidetakse ette seda, et too on rassiliselt ja siis ka kultuuriliselt kallutatud, et erinevate rasside keskmine skoor erineb jne. Jah, see on küll teada, aga mis siis. IQ-test näitab siiski mingil määral kindlaksmääratud kultuuritaustaga inimloomade analüüsi-, mõtlemis- ja laehnduste leidmise võimet, mis peaks mingil määral olema aluseks nt töölevärbamisel mingitele ametikohtadele jne.

Aga nüüd pakutakse selle asemele hoopis lühimälu testi, mis pidavat paremini ennustama laste akadeemilist edukust ehk siis seda, milliseid hindeid lapsed koolis saama hakkavad. No kuulge! Mina pole mingi spetsialist, ent mulle tundub, et meie koolisüsteemis ongi edukamad need, kellele asjad kergemini meelde jäävad ehk siis see lühimälu test peaks piisava headusega ennustama laste tulevast tuupimisvõimet. Kuhu jääb aga loovus? Analüüs? Järeldusvõime ja muud sarnased eluks hädavajalikud näitajad? Mida hakata peale antud testi tulemustega peale selle, et auahned lapsevanemad saaksid oma lapsi eriti vinget tuupimist eeldavasse õppeasutusse paigutada? Mõned tööandjad leida sobivaid inimesi just väga head lühimälu nõudvatesse ametitesse?
Mai äss! Delfi ikka oskab ka pealkirju soperdada ja tihti pole välispress sugugi parem.

Sildid: , , ,

3 Comments:

At 17 september, 2009 11:45, Blogger Morgie said...

ajaloo prügikast on suur ja kauasäilitav, teinekord õngitsetakse sealt jälle üht kui teist välja uuesti, ei ole vaja muretseda.

 
At 09 november, 2009 12:09, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 18 jaanuar, 2010 23:39, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 

Postita kommentaar

<< Home